Доц. д-р Десислава Бошнакова

Снимка: Асен Иринчев, PhotoSynthesis

Проф. д-р Десислава Бошнакова

Проф. д-р Десислава Бошнакова е преподавател по ПР в Нов български университет, магистър по театрална режисура отново в НБУ. Собственик e на агенция ROI Communication, която се занимава с консултиране, обучения и издаване на книги. Тя е блогър, ревностен почитател на TED, куратор на TEDxNBU и e била лектор в българските издания на формата. Автор е на книгите „PRоговорки“, „Политическите комуникации в мрежата 2.0” и „13 истории за W“. Oбича калинките, иска да стане експерт по десертни вина, да пише книги, да се занимава с документален и импровизационен театър и още много разнообразни неща. Когато не прави друго, снима. Както тя самата казва: „Ако някой иска да знае повече за мен, нека попита Google.”

Отговорът може да бъде и ...“Не”

Казват, че мълчанието е знак на съгласие. Не бих казала. Много често мълчим, защото не намираме смелост да кажем “Не”. А трябва!

Да кажеш „не“, не е признак на слабост, на неуважение или каквото и да си помислите друго. Да дадеш отговор, пък било то и „не“, е важна част от уважението към другите.

В един конкурс е важно първо да напишеш на тези, които НЕ са спечелили. И то така мило, че да искат да участват пак.

„Не“ е страхотен отговор. Той отваря хиляди врати, като затваря тази на напразните надежди.

Защото като ви отговорят с “Ще видим”, не е ясно дали изобщо ще видите, но вратата стои леко открехната и ние таим напразни надежди. Като онзи герой от стария български филм, който каза: “Татко ще ми купи колело, ама друг път”.

Затова в рамките на срещата ни на 21-ви април ще говорим за това кое е по-добре – да живеем с напразните очаквания за „друг път“ или да знаем, че няма да има и да повикаме неволята, да се справим и да намерим друг начин да си купим колело.
Не, няма да караме колело, а би било хубаво.

Ще говорим за ефективната комуникация помежду ни, за ефективната комуникация в бизнеса, в социалните мрежи и защо е важно да бъдем смели и да кажем „Не“.

Понякога „Не“ е по-добре от – “Ще видим”. И в много случаи по-добре от “Да”:)