Доц. д-р Десислава Бошнакова

Снимка: Асен Иринчев, PhotoSynthesis

Проф. д-р Десислава Бошнакова

Проф. д-р Десислава Бошнакова е преподавател по ПР в Нов български университет, магистър по театрална режисура отново в НБУ. Собственик e на агенция ROI Communication, която се занимава с консултиране, обучения и издаване на книги. Тя е блогър, ревностен почитател на TED, куратор на TEDxNBU и e била лектор в българските издания на формата. Автор е на книгите „PRоговорки“, „Политическите комуникации в мрежата 2.0” и „13 истории за W“. Oбича калинките, иска да стане експерт по десертни вина, да пише книги, да се занимава с документален и импровизационен театър и още много разнообразни неща. Когато не прави друго, снима. Както тя самата казва: „Ако някой иска да знае повече за мен, нека попита Google.”

По-умният трябва да отстъпи. А дали?

“Oще преди години, когато се залових с връзката между ПР и българските пословици и поговорки, установих, че има такива, които всеки човек тълкува по различен начин, но малцина се осмеляват да се опълчат на народната мъдрост. А дали това е правилният подход? Знаем, че преклонена главица сабя не я сече, но ако си седим винаги мирно, няма да видим чудо…

И много често влагаме дори различен смисъл в думата “умен” – възпитан, образован, търпелив. Кой трябва да отстъпи? Кога трябва да отстъпи? И трябва ли изобщо да отстъпи? Въпроси, които не си задаваме с успокоението, че отстъпваме, защото сме по-умните. A дали?

Не трябва ли по-умните да не отстъпват, за да помогнат и на другите…

И както става ясно, в лекцията си ще се опитам да не седя мирно и да провокирам размисъл, практичност и, може би, капчица съмнение в статуквото, защото знаем, че промяната не идва от хора с преклонени глави.”