Стилиян Иванов

Стилиян Иванов

Астролог, но и изследовател, писател, режисьор… Повече от четвърт век документира и проучва “необикновените” прояви на невидимия свят от ашрамите на Индия до шаманите на Канада и от пирамидите на Египет до Нотр Дам във Франция и още – богомили, суфизъм, Бяло братство, орфизъм… преподобна Стойна, Ванга, Вера Кочовска, Петър Димков, Лили Димкова…

Съавтор и водещ на десетки себепознавателни и астрологични семинари у нас и в чужбина.

Дервишите - мистиците на Изтока

“За да не бъде сам, Бог създал човека… И май веднага съжалил. От първата минута на този свят хората търсели Бога, за да изпълнява желанията им или да става арбитър на техните разпри. И колкото повече израствали, толкова претенциите им се увеличавали и споровете им ставали по-ожесточени. А когато Бог отсъдел нещо, една част от хората го хвалели, а другите го проклинали. Така минали много, много години. Един ден Бог решил да се скрие от творенията си и от някакво тайно място да ги наблюдава. Замислил се:

– Ако се скрия на най-високата планина, хората са упорити, въпрос на време е да я покорят и пак ще трябва да угаждам на всичките им прищевки. Ако се скрия в най-дълбокия океан, хората са изобретателни, не след дълго и там ще се спуснат. Ако се скрия сред звездите, хората с мечтите си ще ме открият там.

Мислил Бог, мислил и на края се сетил:

– Ще се скрия на място, където хората никога не поглеждат – в собствените им души.

Така и станало. Бог се разделил на милиарди, милиарди светлинки и се скрил във всеки един човек. От тогава до днес Бог дарява истинско щастие не толкова на упоритите, изобретателните или мечтателите, колкото на онези, които умеят да погледнат в себе си.”

 

Въртящите се дервиши. Те са един от многобройните ордени на мистиците на Изтока. А името им “суфи” значи: “чисти”, “мъдри” – от арабската дума за чистота – “сафа” и от гръцката дума за мъдрост – “софия”.

Суфите смятат, че са продължители на хилядолетна духовна традиция. В този смисъл са съпричастни към същността на всяка религия. Но като най-нов от всички религии, ислямът се приема за най-добрата среда, в която най-пълно може да се изяви суфизмът. Само че отношението на т.нар. “правоверни” към суфизма е като към ерес!

Суфи пребивава в земния живот, но без да е завладян от него т.е. той е „в света, но не е от света“. В едно изречение философията на суфи е: да не притежаваш нищо и да не бъдеш притежаван от нищо!

В тази връзка през 13-ти век Руми призовава: „Не оставайте свързани със стената, върху която се виждат само отраженията!“, припомняйки по този начин позабравената алегория на Платон, в която животът прилича на пещера, обитавана от хората, мислещи своите отражения върху стените й за реалния живот.

 

Твоето произнасяне на Моето Име е Моят отговор. Твоят копнеж по Мен е Моето послание към теб. Всички твои опити да стигнеш до Мен са всъщност Моите опити да стигна до теб. Твоето страхопочитание и твоята любов са примка, с която да бъда уловен. В тишината наоколо всеки зов “Боже!” е съпровождан от хиляди отговори “Аз съм тук!”.