Д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков

От молекулата до работата на мозъка и поведението – д-р Стоян Везенков е молекулярен биолог и доктор по невробиология от Университета в Гьотинген, Германия, който от девет години изследва възможностите за прилагане на невронауките в реалния живот. Фокус в работата му е приложната психофизиология и в частност биофийдбек и неврофийдбек методите при терапия на различни нарушения и като инструмент за личностно развитие посредством оптимизиране на работата на мозъка и тялото като цяло. Д-р Везенков е сертифициран неврофийдбек терапевт от InstitutfurEEG-Neurofeedback в Мюнхен, Германия.

Как думите влияят на тялото ни

„Голям залък лапни, голяма дума не казвай!“ – казва една народна поговорка, а друга точно обратното „Дума дупка не прави, само хабер праща!“ Богатството на езика е удивително, съизмеримо със самия живот в Природата. Как животът на тялото взаимодейства с тази различна реалност – езика, това е централна тема за всеки човек.

Думите безспорно влияят на тялото ни – всеки го знае.  Какви са обаче начините, по които думите повлияват тялото така, че дори се разболяваме от тях или ако сме болни – оздравяваме?

Думите ни радват, правят ни щастливи,  карат ни да сме любопитни, да се смеем, но и да плачем, да бъдем гневни, тъжни, дори водят до погнуса. Думите изразяват цялата наша душевна Вселена, че даже и външната до края на Космоса. От къде са се взели езиците, които ползваме? Какъв език използваме влияе ли на това дали сме по-умни, по-емоционални или по-действени?

Говорът започват да се развива в детето, когато тялото му е достатъчно здраво. Здравото тяло е утробата, която дава живот на езика в нас. С езика ни „заразяват“ в началото родителите и след това той започва да се развива и самостоятелно. Но дали говорът и езикът, на които ни научават са само средство за комуникация със себе подобните или е нещо много повече?

Две Вселени – тяло и език – се сблъскват със страшна сила и останките от този сблъсък се превръщат в наша биография. В повечето случаи резултатът е относително нормален живот, с възходи и спадове. Понякога, обаче, се появяват болести и кризи. Знаем ли защо? Кои са основните механизми за поява на психосоматичните заболявания? Коя е основната причина за психозите и неврозите?

В лекцията ще бъде представена различна гледна точка на вечните въпроси за съзнанието, езика и мозъка, от една страна, за здравето и болестта, от друга. Лекторът  ежедневно преживява болезнения конфликт между научното мислене и спиращата дъха ирационалност на житейските парадокси и решава да сподели с нас някои от личните му отговори в светлината на съвременните невронауки.