Светлин Наков

Светлин Наков

Светлин Наков (www.nakov.com) е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с програмиране и технологии. Извървял е дълг и изпълнен с поуки път: от обикновен програмист, състезател и шампион по международни олимпиади като ученик, към учител, преподавател, лектор и треньор, изпълнен с енергия и креативност софтуерен инженер като студент и ръководител на екипи, проекти и стотици инициативи в началото на кариерата си. Постепенно се изгражда като харизматичен лектор на стотици събития и кипящ от енергия предприемач, автор на книги, носител на десетки международни награди и отново вдъхновяващ преподавател, радетел за качествено и общодостъпно образование. По-късно Наков работи като изследовател и преподавател в СУ, води курсове в ТУ-София, НБУ и дори става доктор (PhD) и доцент в МТМ-колеж, създава десетки образователни инициативи и образователни концепции, които правят революция в българското ИТ образование: Национална академия по разработка на софтуер, Софтуерна академия на Телерик и Софтуерен университет (СофтУни). Днес Светлин Наков вдъхновено обучава в Софтуерния университет (https://softuni.bg) по 15 000 души на година и продължава да пише безплатни книги и учебници, да записва хиляди безплатни видео-уроци и да създава изключително качествено учебно съдържание с отворен лиценз с което яростно движи напред към своята мечта: България – силициева долина на Европа.

Пътят на промяната

“Пътят на промяната” е разказ за вдъхновение и сила отвътре за мащабни обществено-значими каузи и един път към позитивна промяна и постигане на просперитет чрез себеотдаване на истински значимите неща в живота, за себе си и за обществото.

Ще поговорим как да правим промяна с вдъхновение, следвайки вътрешната си сила и как да предизвикаме промяната, вместо да чакаме тя да се случи сама, за нуждата от действия вместо мрънкане и оплаквания.

Ще търсим моделите за промяна от малкото към голямото: как да правим промяната първо за себе си, после за малка група хора около нас, после за по-широка група хора, и как накрая промяната достига по-големи мащаби и започва да влияе цялостно на екосистемата и да променя свързаните с нея екосистеми.

Ще дискутираме дълбокия вселенски принцип “полза за мен + полза за другите“: да помислим какво искаме да правим и как то може да е полезно за всички останали. Ще обясним защо големите проекти на новото време стават, когато са от полза не само за конкретния индивид, но и за цялото общество, и защо около тях незнайно как се привлича неочаквана енергия и помощ от доброжелатели.

Ще разсъждаваме за правилните посоки в живота, в които получаваш неочаквана помощ от вселената и неправилните посоки, в които получаваш знаци един след друг, че трябва нещо да промениш. Как да открием тези “правилни посоки“, как да разберем, че сме на прав път и какво да правим, когато усещаме, че сме поели по грешна пътека?

В търсене на баланса и просперитета в живота, ще стигнем до важния принцип “печеля аз, печелят и другите“. Ще обясним защо богатството и благоденствието не бива и не може да бъдат за сметка и без полза за другите и защо да забогатяваш без да даваш на обществото, е неустойчива стратегия.