Анелия Милушева

Анелия Милушева

Етнолог. Докторант в катедра Етнология, СУ “Св.Климент Охридски”. Любопитна, шарена, хаотична в желанията си, разхвърляна в стремежите си, цял живот търсеща себе си, но убедено твърда и постоянна в любовта си към изконно българското. С много професии и образования, но открила най-силната магията в „своето нещо“- българската народонаука. От дете танцьорка и певица във фолклорен ансамбъл, а днес и организатор, и лектор на тематични събития с фолклорни мотиви и срещи за разговори и общуване с българската народна вяра, обичаи и корени за деца и възрастни. “Крие се” зад FB- страницата Слушай, щерко, и добре запомни.

Женска сила или за преминаването от живот в живот

Дошли от стародавни времена българските обреди и обичаи носят мирогледната същност на предците ни, тяхното знание, мъдрост и житейски опит. Този интересен свят на неслучайни знаци, магични образи и стара народна култура несъмнено е оставил дълбок отпечатък върху съвременните ни възприятия и личностната ни идентичност. Дали миналото и настоящето са толкова различни? Съществува ли някакво сходство? Можем ли да използваме традицията днес?

На Лазаровден ще си говорим за женската сила в обредния свят на българина, за преминаването от живот в живот или традиционната инициация, за инстинктивната природа на жените, за зрелостта, за естествените цикли на живеене, както и за това, каква е ползата от старото познание днес.