Анелия Овнарска

Д-р Анелия Овнарска

Фестивал Свободата да бъдеш | XXI издание | 28 октомври 2023 | Интер Експо Център

Магическата традиционна обредност - полъх от миналото и съвременна (зло)употреба

Традиционната българска обредност е нещо неоспоримо ценно, но със сигурност не така лесно разбираемо за съвременния високотехнологичен свят.

„Бабините“ неща, достигнали до нас през портала на времето, днес претърпяват метаморфози, граничещи с гротеска. Това, което в традиционното общество е помагало на хората да оцеляват, някак се е превърнало в съвремието ни във вид забавление с претенции за „автентично“ съхраняване на традиции.

Има ли нужда популярната съвременна култура от старата колективна памет на общността?

Има ли начин да се употребява традицията, а не да се злоупотребява с нея?

Живо ли е зрънцето магическото мислене на старите българи и има ли то почва за покълване днес?

До колко е важно да се получи смислен разказ за кръговрата на човешкия живот, за връзката с природата и за неизменното присъствие на магията в българската традиционна култура?

Защото познаването на родното не е нито самоцел, нито патриотичен порив, а важен момент от народностната идентификация в глобалния свят. 

Анелия Овнарска е доктор по етнология, организатор на събития и работни ателиета за деца и възрастни, свързани с традиционната българска култура, съорганизатор и координатор на събори за народно творчество, лектор и водещ на срещи с фолклорна насоченост. Магистър по още две специалности – педагогика и мениджмънт.

Дългогодишна танцьорка и певица във фолклорен ансамбъл, който е носител на множество български и международни призове и награди, включително вписване в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Гимназиален преподавател по иновативен предмет, наречен „Народна култура и национална идентичност“.

Автор на книги и виртуални публикации. Създател, администратор и автор на текстовете в ФБ-страница „Думам ти, щерко“ 

Член е на управителен съвет на народно читалище и на Академично етноложко сдружение.

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email