Снимка, Асен Иринчев, PhotoSynthesis

Ангел Лазаров

Основател и Председател на УС на Института по НЛП

Ангел Лазаров е дипломиран в Русия като инженер – механик в Тулския Политехнически Институт. Година по-рано започва да се занимава с международна търговия, внос – износ на стоки между България и Русия. От 1994 ръководи собствена компания за производство и дистрибуция на месни продукти. Търсейки работещи методи, които да му помогнат в работата с хора попада на НЛП (Невролингвистично програмиране). Силно впечатлен от метода започва проучване кое е мястото, където да получи най-добра квалификация. Избира Русия, защото там НЛП от 80-те години навлиза във всички области на живота и бизнеса. Когато се връща в България използва наученото и се посвещава изцяло на НЛП.

.

Справяне с вредни навици

 …пушене, шоколад, гризане на нокти, картофки, семки, вредни храни, бъркане в носа,  компютърни игри, преяждане, гледане на телевизия, скубане на косата, повтарящи се негативни мисли, някои страхове, ревност и др.

Навиците са нашата втора природа, те ни помагат да вършим нещата на „автопилот”, бързо и с минимални усилия. Във всеки навик, дори и във вредните има нещо позитивно, което работи в наша полза.

Например пушим, за да се успокоим, или за да ни приемат в групата като тийнейджъри; ядем много шоколад, когато не можем да си доставим удоволствие по друг начин; консумираме различни неща за да чувстваме, че имаме контрол, докато правим нещо познато и т.н.

За всеки човек вторичните ползи са различниТе са причината да не можем да се освободим от вредния навик. Борим се с проблема, без да осъзнаваме тези ползи и без да имаме друг начин да ги удовлетворим.

Затова често, ако успеем да се отървем от вреден навик на негов място да се появи друг, например спираме цигарите, но започваме да ядем повече.

Понякога тези ползи отдавна са отминали, както от пушенето в тийнейджърските години, но нашето подсъзнание вече се е програмирало и продължава да действа по стария начин.

Ангел Лазаров ще ни разкаже как се изграждат тези автоматични програми, как да ги заменим с нови по-полезни и как да:

–           да се справиш с вреден навик, без да го замениш с друг

–           да разбираш каква нужда стои зад вредния навик и как да я удовлетвориш без да си вредиш

–           да забелязваш какъв стимул отключва вредното поведение

–           да настроиш съзнанието си така, че да те води в желаната от теб посока

–           да използваш мощна НЛП техника както за себе си, така и за свои клиенти

 

Лекцията включва:                       

–           Какво е навикът и как се формира

–           Как се формират вредните навици

–           За кои случаи е подходяща техниката – примери от практиката

–           Демонстрация на техниката

–           Обяснение на техниката и инструкция за изпълнението и

–           Тренировка на техниката

–           Обратна връзка, въпроси и отговори