Даниел Ненчев

Даниел е връстник на НДК, но и на MTV. Завършил е Българска филология и журналистика за електронни медии в СУ. Работи за Max, Капитал, Дневник, egoist.bg. 5 години е водещ на Денят започва с култура по БНТ 1, а момента – на Мултимедия по Bulgaria ON AIR. Първостепенна тема за него днес е – могат ли въпросите и отговорите да ни направят щастливи. Даниел ще представи лекцията си “Вълшебството на въпросите, силата на отговорите” и първата си книга “Идеи без граници – 30 интервюта със световни артисти от България”.

Вълшебството на въпросите, силата на отговорите

“Как си?” Това е най-лесният и най-трудният въпрос. Най-лесен е, когато ние го задаваме. Най-труден е, когато на нас ни го задават. Изисква уж бърз отговор на толкова сложно понятие като усещането за собствения ни живот в този момент. За това най-честно бързаме да се измъкнем от трудната ситуация с “Добре”, “Добре, благодаря” или масови “остроумия” като “Добре съм, но ще ми мине”.

При какви обстоятелства обаче някой наистина научава как сме? Кои са всъщност правилните въпроси, които трябва ни зададат, за да можем наистина да споделим важното за нас самите? А как да достигнем до това, което има смисъл да бъде изказвано на глас? Пред кого въобще имаме възможност да кажем как сме? А можем ли ние самите да задаваме въпроси, така че да получим ценни отговори. Кога изобщо говорим за най-същественото, което е невидимо за очите? За онова, на което не можем да отговорим едносрично.

Пълноценната комуникация е ключ към щастието. Точните въпроси и верните отговори са инструменти за истинско общуване с другите. Но и към това да знаем повече за себе си.

След хиляди интервюта журналистът Даниел Ненчев знае как да задава въпроси и разбира смисъла на отговорите. Даниел е готов да разкрие и най-важната тайна в професията му – с всички, които присъстват на неговата лекция “Вълшебството на въпросите, силата на отговорите”. От 12:15 в зала “Родопи”.