Емилия Крушков

Емилия Крушков

Емилия Крушков е психолог-практик с близо 18 годишен опит. Счита себе си за застъпник за психично и социално здраве. Специализира и работи в областите стрес, тревожности, депресия, зависимости и асоциално поведение в България, Англия и САЩ. Емилия врява, че надеждата се крепи в разнообразието от алтернативи и практикува в мрежа за осигуравяне на мултидисциплинарен подход към личността.

През 2009 година основава Център за управление на стреса и превенция „Серенити“, с който си поставя каузата да популяризира и осведомява обществеността относно разнообразието от методи за ефективно управление и справяне с психичните и физиологични реакции, произтичащи от ежедневните стресови ситуации. В унисон с мисията си, от 2011 година насам организира ежегодно събития на добра воля за кампанията Stress Awareness Month като включва в нея различни практици и организации, а през 2012 се включва в екипа доброволци на фестивал „Здравей, Здраве!“ .

През 2018-та Емилия се обучава в САЩ за прилагането на подхода Moral Reconation Therapy и е единствен обучен фасилитатор на програмите по тази методология в България засега. С него тя залага на веруюто, че човек не е това, което му се е случило, а това което избира да стане.

По стълбата на свободата

24 октомври 2020

Всички искаме да сме автономни и свободни. Актуална тема за обсъждане в условията на промени. Но каква е цената на свободата и дали сме готови да я платим? В тази лекция ще получите и чек-лист за проверка.

Капанът на собствените убеждения

27 юни 2020

Съществува един капан, в който всички ние живеем. Той няма материални или географски измерения, граници, стени, решетки, няма дори охранители, често дори е невидим за повечето от нас. Невидим, но с характерно осезаемо усещане за стягане, напрежение и болка. Често, вместо да се опитаме да се измъкнем и освободим от него, сами затягаме челюстите му още по-силно и стегнато, сами поставяме допълнителни окови и тежести, докато с увеличаване на натиска си нанасяме редовно болка и страдания, редица травми и наранявания. Звучи мазохистично, нали?! Обратно на логиката, ние вярваме, че правим това „за добро“, защото „така трябва“ или защото „страданието и нещастието трябва да бъдат очаквани понякога“, нали?

ГРЕШНО!

Може би много от вас, ще се шокират от това, което ще ви кажа, но капанът и съпътстващото го страдание са част от живота ни, защото сами сме си го избрали! Влезли сме доброволно в клетката, която ни прави нещастни, и я влачим със себе си, където и да отидем. Така сме се сраснали с нея, че тя е станала част от нас. Чувстваме се като в капан в работата си, в брака си, в сметките си, в плановете си, в обстоятелствата на ситуациите около нас…. Причината за това е доста проста. Това е клопката на нашите вярвания, нагласи и навици.

Сумата от нашите убеждения, нагласи и навици (нашето поведение) е това, което наричаме индивидуалност. Елате на лекцията, за да разберете защо твоята индивидуалност НЕ си ТИ.