Лилия София Попганчева

Снимка: Асен Иринчев, PhotoSynthesis

Лилия София Попганчева

Лилия София Попганчева работи в Тенис академия Малееви като консултант по спортна психология. Учила е магистратура по социални политики в Джорджтаунския университет, Вашингтон и е работила в Световната банка. Специализирала е психотерапия през психодрама (магистърска програма “Артистични психо-социални практики” към НБУ), завършила е първата специализация в България за обучение в групова психоанализа към Виенски университет „Зигмунд Фройд” и в момента завършва сертификат за Mental Game Coaching Professional (умствен треньор). Обича екстремни спортове (особено кайт сърф), обожава изкуството във всичките му форми и пише в български списания.  Участвала е в много социални и граждански инициативи, а в момента подкрепя и е член на борда на НПО „Инициатива за социално израстване“. Работи в екипа на два от пълнометражните филми на Зорница София, „Мила от Марс“ и „Воевода“.

Пътят на боеца: да овладееш играта на своя ум и психика

Пистол Пийт, както наричат Пийт Сампрас, един от най-великите тенисисти на всички времена, го питат в интервю, след като е спечелил поредната си титла, какво си е мислил по време на мача. Сампрас отговаря: ‘нищо’  Това, което може би несъзнателно обозначава, се нарича техника Тихия ум. Тази и други подобни техники се включват в обученията за контрол на ума и психиката, като част от приложната спортна психология. Тези техники се наричат и изкуство на боеца и се използват, както от специалните бойни части, нинджи и всички, които усъвършенстват реално бойно изкуство, така и от мениджъри, спортисти, сценични изпълнители или лектори.  Използването на тези техники помага за програмиране на мисълта и овладяване на емоциите, за да се постига спокойствие и увереност, което от своя страна помага да покажеш най-доброто от себе си.

Животът е сцена.  На тази сцена има много роли, които може или трябва да играем, но има и такива, които сами избираме.  Обученията за контрол на ума и чувствата съдействат в този избор и категорично не са терапия и не изследват целия живот и проблематика на личността.  Тези обучения са насочени към това да се помогне на човек да разкрие потенциала си и да може да покаже резултата от собствения си труд, работа или тренировки (независимо в каква област се изявява).

Ще разкажа малко повече за този тип обучения, как се подхожда и анализира състоянието, как се поставят цели и се прави индивидуална програма, ще направим една-две техники и ще препоръчам полезни книги.