Доц. Милена Георгиева, дб

Милена Георгиева

Милена Георгиева е доцент по молекулярна биология. Научните ѝ интереси са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика и съвременна биомедицина. Тя е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални, и международни агенции. Тя е научен консултант към международната  Enago academy, която цели да подпомага учените от цял свят със съвети за академично развитие.
Милена има специализации по генетика и епигенетика в Института Кюри и в Университета в Страсбург, Франция. Специализирала е биология на стареенето в Международния научен център по био-инженерството в Триест, Италия.
Член е на Съюза на Учените в България, на Европейската Федерация на Биохимичните дружества и на Международния съюз по Клинична Епигенетика.

Почетен член е на Консултативния борд към М3 Communications Group, Inc и научен консултант към Музейко. Милена е ревностен комуникатор на науката, гост-лектор е на многобройни фестивали и научни събития, чест гост в радио- и ТВ-предавания. Лектор е на TED платформата.

Лаборатория по Молекулярна генетика

Институт по Молекулярна биология – БАН

website:    www.chromatinepigenetics.com

LinkedIn:    Milena Georgieva, PhD

YouTube:    Milena Georgieva talks 

Как да спрем стареенето?

Защо стареем и защо се страхуваме от това? Кои са белезите и факторите на процеса? И можем ли да го контролираме и да отлагаме неговите проявления?, са въпроси, върху които ще поразсъждаваме заедно по време на фестивала. Ще дискутираме и науката зад едни от най-модерните течения за щастливо и здравословно дълголетие.

И да, може би е суета, но още от древни времена хората са търсели еликсира на младостта и дълголетието. Прилагали са всякакви трикове и терапии за забавяне на процеса. По темата са писали и много писатели, режисьори. Всички помним книгата на Ф. Скот Фицджералд „Странният случай с Бенджамин Бътън“. Самият автор казва, че книгата е вдъхновена от думите на Марк Твен, който бил изключително разочарован от факта, че най-приятната част от живота е в началото му, а краят е толкова отчайващ. В действителност книгата пресъздава стареенето в неговата обратна посока и е блестяща метафора за влиянието, което този процес има върху хората.