Доц. д-р Милена Георгиева

Доц. д-р Милена Георгиева

Доц. д-р Милена Георгиева има научни постижения в областта на молекулярната биология и генетика. Научните ѝ интереси са в сферата на Епигенетиката и Биомедицината. Автор е на над 30 публикации в престижни научни списания и книги. Лектор е в над 30 научни форуми.
С работата си Милена се стреми да разгадае тайните на човешкия геном и да открие механизми и начини, чрез които организмът успешно да се бори с развитието на невродегенеративни и злокачествени заболявания. Повече за това можете да намерите на адрес: www.chromatinepigenetics.com.

Като ревностен комуникатор на науката нейна мисия е на достъпен и интересен език да представя тенденциите в съвременната наука. Тя дълбоко вярва, че знанието трябва да се разпространява и да бъде достъпно за повече на брой хора. Само тогава елитарната наука придобива смисъл и значение.

Популяризирането на науката Милена осъществява и чрез поддържането на блог epigenetics4u.blogspot.bg, в който редовно се съобщават и дискутират интересни теми от сферата на генетиката и възможностите, които сега имаме за редакция на нашия геном.

Биологичният часовник и гените

Промяната в сезоните, редуването на зимното и лятното часово време, транс-океанските полети, придружени с рязка смяна на часовите зони и други, са фактори, които влияят върху нашето здраве и променят нормалния ход на нашия биологичен часовник. Забелязали ли сте, че когато будувате по една или друга причина няколко последователни нощи, имунната ви защита се занижава и скоро след това се разболявате……

Това е, защото вашият биологичен часовник не функционира правилно.

През последните години стана ясно, че нарушенията в биологичния часовник са сред основните причини за патологии като биполярно афективно разстройство и депресия, и че все повече хора биват засегнати от това.

Но как бихме могли да управляваме този часовник и изобщо има ли механизми, по които да се настройваме правилно към цикличността в смяната на условията на заобикалящата ни среда, са въпроси, които вълнуват всички нас.

Науката не мълчи по въпроса. Напротив даже! Работи се много активно в тази сфера.

Оказва се, че способността на нашия организъм да се приспособява към промените в околната среда се кодира от нашите гени. Повече от 15% от гените в човешкия геном функционират на цикличен принцип. Тяхната активност е циклична и следва циркадите биоритми или ги обуславя?! Всъщност това е и най-важният въпрос, който си поставя науката хронобиология.

А именно:

Кое е първото?

Aктивността на тези гени се променя в отговор на цикличността във факторите на околната среда или цикличната промяна в активността на тези гени е причина за биоритмите в нашето тяло.

А може би и двете!