Светлин Наков

Светлин Наков

Светлин Наков (www.nakov.com) е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с програмиране и технологии. Извървял е дълг и изпълнен с поуки път: от обикновен програмист, състезател и шампион по международни олимпиади като ученик, към учител, преподавател, лектор и треньор, изпълнен с енергия и креативност софтуерен инженер като студент и ръководител на екипи, проекти и стотици инициативи в началото на кариерата си. Постепенно се изгражда като харизматичен лектор на стотици събития и кипящ от енергия предприемач, автор на книги, носител на десетки международни награди и отново вдъхновяващ преподавател, радетел за качествено и общодостъпно образование. По-късно Наков работи като изследовател и преподавател в СУ, води курсове в ТУ-София, НБУ и дори става доктор (PhD) и доцент в МТМ-колеж, създава десетки образователни инициативи и образователни концепции, които правят революция в българското ИТ образование: Национална академия по разработка на софтуер, Софтуерна академия на Телерик и Софтуерен университет (СофтУни). Днес Светлин Наков вдъхновено обучава в Софтуерния университет (https://softuni.bg) по 15 000 души на година и продължава да пише безплатни книги и учебници, да записва хиляди безплатни видео-уроци и да създава изключително качествено учебно съдържание с отворен лиценз с което яростно движи напред към своята мечта: България – силициева долина на Европа.

Критичното мислене в свят на фалшиви новини

Фалшиви новини, невярна информация, подвеждащи статии и публикации, фалшиви профили и самоличности, пропаганда, дезинформация, манипулации, злонамерени лъжливи сайтове (phishing), злонамерени имитиращи сайтове (scam), … Информационните заплахи в Интернет са многобройни. Как да ги разпознаваме? Как да се предпазим? Как да изградим критично мислене към постъпващата онлайн информация? Как да разпознаем измамниците? В темата ще преминем през следните моменти:

  • Какво представляват заплахите от фалшива информация в Интернет? (фалшиви новини, подвеждащи статии, лъжливи сайтове, имитиращи сайтове и т.н.)
  • Как да разпознаем авторитетните и легитимните сайтове? Източник, бранд, репутация
  • Как да разпознаем съмнителните сайтове? Домейн, URL, странности в линковете, фалшиви картинки, шаблони за невярна информация…
  • Как да разпознаем публикации с невярно съдържание? Какво е критично мислене?
  • Примери от българското Интернет пространство за измамни сайтове и публикации, phishing и scam.