Виргиния Захариева

Виргиния Захариева

Виргиния Захариева е писател, артист и психотерапевт.

В частната си практика тя има повече от 20 години опит в телесноориентираната аналитична  психотерапия. Виргиния Захариева е директор на Българския институт по неорайхианска аналитична психотерапия – БИНАП, в който е супервайзор и дидактик. В своя метод тя обединява познанията на Западната психотерапия и Дзен практики. Води групи за арт терапия, комуникационни умения, работи с пренатални и ранни постнатални травми в топла минерална вода. Виргиния  прави семинари и лекции в Кеймбридж, Франкфурт, Тел Авив, Париж, Виена, Лисабон и Париж. Тя е индивидуален член на EABP (Европейската Асоциация за телесна психотерапия), индивидуален член на БАП – Българската асоциация на психотерапевтите, Член на Българското Неорайхианско дружество.

Литературните критици я определят като един от най-талантливите представители на българското женско писане. Нейният роман Девет зайци” е сред най-важните книги на български, появили се през последните две десетилетия. Книгата е преведена на английски и e публикувана в Англия / Istross books 2012 / и САЩ / Blacк Baloon 2014 /

Издала е още сборника с есета “Милостта на малките огледала” /Сиела 2010/, както и сборника събрана поезия “Виргинии”/Сиела 2011/. Последната й книга е „Етюди за една ръка“ / Virginianotes 2018/.

Виргиния има повече от 30 години опит във всички жанрове на журналистиката. Основала е българския клон на Radio France International в София 1995. В края на 90-те години тя създава и ръководи списание P.S.” – Първото джендър списание в България.

Създател на аудио диска Български природни звуци” – който се превръща в звукова емблема на България. Виргиния пише, улавя звуци, изследва психиката, тялото и душата. Създава пърформанси, инсталации и документални филми.

Във своите артистични и граждански жестове през годините, Виргиния Захариева работи, за да помогне за открояването на женския глас.

Последната година активно се ангажира с каузата за развиването на София като термална столица и в частност с възстановяването на Централната минерална баня в основната и функция. Последният й флашмоб по темата е отличен със специалната награда на WHATA – в категорията архитектурно събитие на годината.

Хобитата й са спорт, дизайн, калиграфия, разходки в планината, посещения в минерални терми и  нищонеправене.

Е-мейл: virginia.zaharieva@gmail.com

www.virginiazaharieva.com

Phone: +359 888 814 995

Човекът, който копнееше

В кратката си лекция Виргиния Захариева ще се опита да ни преведе през различните форми на копнежа.