Златин Цветков

Златин Цветков

Златин Цветков е професионален актьор, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян, и най-квалифицираният импровизатор в България.

Преминал е пълната програмата на обучение в родното място на лонгфром импровизацията – iO Theater, Chicago през 2015 и 2016 г. и интензивен курс към The Annoyance Theater, Chicago. Завършил е курс по музикална импровизация в Лондон с преподаватели носителите на награда Olivier актьори от спонтанния мюзикъл The Showstoppers.

Участвал е в международните импровизационни фестивали в Копенхаген, Лион и Страсбург. Водил е обучения в Мюнхен, Германия.
Участва в TEDxBG като водещ 2011, 2012 и 2013г. като има много популярна презентация през 2012г.
През 2013 г. създава „ШиЗи Импро Театър“, който се състои от „ШиЗи Про“ – трупа от професионални актьори, „ШиЗи Импро Курс“ по метод на Златин Цветков – тренировъчен център с над 100 курсисти и „ШиЗи Импро Клуб“ – комедиен клуб с бар в центъра на София. Платформата следва най-новите тенденции от САЩ, Европа и на нея се практикува предимно лонгформ импрововизиране.

“ШиЗи Про” е първата в България професионална трупа, въвела лонгформ импровизацията в България. За първи път у нас през 2015 година поставя музикална импровизация, която става неотменна част от техните представления.

Трупата играе четири репертоарни представления. „Кажи си думата!“ демонстрира възможностите на това изкуство, провокира границите на възможното и завършва с музикална импровизация. „Отплесване“ е шоу с гост – популярна личност, в което актьорите създават скечове по истински истории на госта, които чуват за първи път. В „ШиЗи Шекспир“ актьорите създават пиеса в стила, темите и езика на Уилям Шекспир по заглавие, зададено от публиката на място. Най-новото представление в репертоара на „ШиЗи Про“ е спонтанният мюзикъл „До-Ре-Ми-Ши-Зи“, в който актьорите играят, пеят и танцуват по заглавие от публиката.

В допълнение, повече от 7 години Златин работи в телевизии. Три от тях като водещ на ежедневен сутрешен блок на БНТ, където импровизира на различни теми, използвайки уменията си от театъра.
Дългогодишен симултанен преводач.

Към момента, Златин провежда и специализирани тиймбилдинги, базирани на техники от импровизационния театър за компании като: “Lufthansa”, “Ernst & Young”, “EVN” “HP”, “Proximity BBDO”, “Telerik”, “Neterra”, “Прознание”, “Via Civic Association”, Организация на евреите в България „Шалом“ и др. Водил е и уъркшопи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Импровизацията като начин на живот

Човек импровизира винаги тук и сега. Целта на нашето изкуство е да намираме какво се случва в момента около нас. Да сме добри партньори и да гледаме и слушаме активно заобикалящата ни среда. Няма грешки. Всичко е гориво в двигателя на спонтанния ни творчески процес.

В тази презентация с елементи на уъркшоп ще споделя с публиката принципите на импровизирането в екип и нагласата на импровизатора към другите и към себе си.

Какво ни прави добри слушатели?

Какво представлява „кутията“ на нашето мислене?

Как да бъда едновременно тук и сега, но и отворен към другите и тяхното присъствие?

Философията и техниките на импровизация могат да променят начина ни на живот, да разгърнат възприятията ни към света и да отключат нашата спонтанност, позитивизъм, адаптивност и креативност.

Елате и вижте как!