Доц. д-р Милена Георгиева

Доц. д-р Милена Георгиева

Доц. д-р Милена Георгиева има научни постижения в областта на молекулярната биология и генетика. Научните ѝ интереси са в сферата на Епигенетиката и Биомедицината. Автор е на над 30 публикации в престижни научни списания и книги. Лектор е в над 30 научни форуми.
С работата си Милена се стреми да разгадае тайните на човешкия геном и да открие механизми и начини, чрез които организмът успешно да се бори с развитието на невродегенеративни и злокачествени заболявания. Повече за това можете да намерите на адрес: www.chromatinepigenetics.com.

Като ревностен комуникатор на науката нейна мисия е на достъпен и интересен език да представя тенденциите в съвременната наука. Тя дълбоко вярва, че знанието трябва да се разпространява и да бъде достъпно за повече на брой хора. Само тогава елитарната наука придобива смисъл и значение.

Популяризирането на науката Милена осъществява и чрез поддържането на блог epigenetics4u.blogspot.bg, в който редовно се съобщават и дискутират интересни теми от сферата на генетиката и възможностите, които сега имаме за редакция на нашия геном.

Епигенетика - магията да остареем млади

Всеки трябва да живее дълго, но никой не трябва да бъде стар“, казва Джонатан Суифт, английски писател и журналист (1667-1745).

За съжаление, обаче, стареенето е неизменна част от живота. С времето клетките, тъканите и органите са изхабяват, гените започват да работят неправилно, трупат се мутации.

С други думи, стареем!

Защо, обаче, някои стареят бързо, а други изглеждат с десетки години по-млади от връстниците си?

Защо дори еднояйчните близнаци стареят различно? Та нали имат една и съща ДНК?!

Отговорът на тези въпроси е един и се крие в науката Епигенетика. Основният ѝ предмет е онази наследственост, която не се крие в гените, а в начина, по който те работят. Генетично сме почти еднакви, но епигенетично сме различни. Изглежда, че ДНК не е нашата съдба, защото независимо, че носи наследствената информация, съществуват механизми, които определят как тази информация ще работи.

Пътешествието, на което ще се отправим, ще бъде изпълнено с идеи и епигенетични рецепти за здравословно остаряване, взети от научната практика. Ще се гмурнем дълбоко в дебрите на човешкия геном, за да разберем най-интимните механизми, които карат гените ни да работят по един или друг начин. И разбира се, няма да крием крайната си цел, а именно да накараме нашата генетика да функционира така, че да остаряваме здравословно.