Доц. д-р Милена Георгиева

Доц. д-р Милена Георгиева

Доц. д-р Милена Георгиева има научни постижения в областта на молекулярната биология и генетика. Научните ѝ интереси са в сферата на Епигенетиката и Биомедицината. Автор е на над 30 публикации в престижни научни списания и книги. Лектор е в над 30 научни форуми.
С работата си Милена се стреми да разгадае тайните на човешкия геном и да открие механизми и начини, чрез които организмът успешно да се бори с развитието на невродегенеративни и злокачествени заболявания. Повече за това можете да намерите на адрес: www.chromatinepigenetics.com.

Като ревностен комуникатор на науката нейна мисия е на достъпен и интересен език да представя тенденциите в съвременната наука. Тя дълбоко вярва, че знанието трябва да се разпространява и да бъде достъпно за повече на брой хора. Само тогава елитарната наука придобива смисъл и значение.

Популяризирането на науката Милена осъществява и чрез поддържането на блог epigenetics4u.blogspot.bg, в който редовно се съобщават и дискутират интересни теми от сферата на генетиката и възможностите, които сега имаме за редакция на нашия геном.

Свободата да програмираш гените си

Замисляли ли сте се за това, че сме на прага на революция в сферата на ДНК. Изричаме и чуваме изречения като „Ами това е в моята ДНК“ или „Какво да направя, в гените ми е“. Навсякъде около нас се носят думите „ДНК“, „гени“, „генетика“, „геном“. Потърсете ги в интернет и ще видите милион на брой резултати  с материали, в които поне веднъж тези думички са споменати.

И това не е никак случайно!

ДНК е молекулата на живота. Всички живи същества имат ДНК. ДНК е носител на нашата наследственост. Тя е хардуерът на нашето съществуване. Нейният код е кодът на живота.

Езикът на живота ни прави красиви, умни, атлетични. В този код на живота се крият причините за това някои да са по-общителни, други да са гениални.

Представете си сега, че вече притежаваме прецизни инструменти, с които можем с точността на скалпел да редактираме нашите гени. И нека точността, с която можем да премахваме, поправяме и заменяме гените в нашата ДНК да е близка до 100%.

Научна-фантастика? Едва ли!

Техниката се нарича „Криспр/кас“ и е хит в съвременната наука. Тя е бърза, евтина, прецизна и позволява с лекота да се препрограмира цялата ни генетика. Предлага възможности за лечение на тежки генетични заболявания като вродена слепота, болести на черния дроб, заболявания на кръвта. Приложенията ѝ са в сфери като биомедицина, екология, хранително-вкусова промишленост и много други.

Ние вече не сме на прага на революцията в ДНК, ние сме във вихъра ѝ. Тази революция се случва тук и сега. Наистина вече сме способни да препрограмираме гените си. Случва се и в нашата лаборатория, където с помощта на техниките за редакция на ДНК създаваме модели на човешки заболявания и се опитваме да вникнем в дълбочина в техните молекулни механизми.

Дали е етично? Готови ли сме?

Зависи от нас и нашата информираност… Зависи от нашите чувствителност и интелект…