Албена Паралингова

Албена Паралингова

Албена съчетава опитностите от няколко професионални роли, някои вече в миналото, други и настоящи. Интересува я това как да бъдем здрави и как да се чувстваме здрави /има разлика :)/ – тук сигурно се включват, както реанимационната сестра в нея, така и йога учителят. Прилага експертизата си на професионален треньор в областта на личностното развитие при работата си с хора независимо дали работи лично или в аудитория. Проявява истински интерес към предизвикателствата на стресираното ни ежедневие и все повече осъзнава, че стрес няма. Има живеене на бързи обороти, в което няма нищо лошо, освен ако не е през цялото време. Искрено обича хората, което със сигурност е свързано с работата й в полето на човешкия капитал през последните 15+ години. Вярва, че предизвикателствата на времето, в което живеем, могат да бъдат истинско гориво за себеоткриване за всеки от нас, за достигане до дълбоки /и непреходни/ пластове от ресурси във всеки един от нас – нашата истинска ВЪТРЕШНА СИЛА.

Крие ли опасност медитацията

В последните години темата за ползите от медитацията набира все по-голяма скорост в страната ни.

“Искам да се науча да медитирам”

“Искам да мога да медитирам”

„Искам да медитирам“.

Желанието е огромно.

Медитацията действително има безброй ползи:

  1. Подобрява обмяната на веществата – медитиращите се радват на хармонично тегло независимо от възрастта.
  2. Повлиява безсънието и хроничната умора.
  3. Помага за справяне с дистреса като намалява реактивността на организма.
  4. Помага за елиминирането на токсините и  реализира потенциала на организма за справяне с болестите.
  5. Увеличава в пъти качеството на живот на хората, независимо от случващото се около тях.

Изследване на мозъчната структура на дългогодишни медитатори показва, че амигдалата – център, който се активира при стрес, болка, страх и прочие негативни емоции – е редуцирала своите размери.

Една от генералните ползи на медитацията е, че води до препрограмиране на мозъка – формират се нови генерални невронни пътища, поради затихване на активността на обичайно възбудимите мозъчни центрове, какъвто е центърът на болката. Постепенно отпада „харесвам-не харесвам“ моделът на мислене. Самото мислене се трансформира над умствено ниво…

Експертите твърдят, че думите “медитация” и “медицина” имат общ корен, който идва от латинското mederi и означава “лекувам, изцерявам”. На ранен индоевропейски това може да се преведе и като “меря, измервам”. Med означава също и „среда, център“. Да медитираме е начин да се връщаме към центъра си, към нашата лична вътрешна стабилност. Да си спомняме Кои сме.

И все пак Далай Лама съветва хората от Запада да бъдат по-внимателни, когато пристъпват към медитативни практики, защото, ако не притежават нужната подготовка, могат да имат и неприятни преживявания.

Полезна ли е медитацията?

Кога може да навреди?

Каква е нужната подготовка, за да бъде безопасна?

Коя е правилната “доза”?

Какво “мери” медитацията?

Може ли тя да бъде своеобразен диагностичен инструмент за нашата способност да бъдем грижовни, неосъждащи, самонаблюдаващи се?

На тези въпроси ще търсим отговор в рамките на 45 минути.