Ана вълева

Ана Вълева

Ана Вълева е консултиращ психолог, обучител и коуч. В своята практика тя работи индивидуално с хора, търсещи промяна и себеосъществяване, както и с двойки, стремящи се към по-пълноценни и автентични взаимоотношения. Обучавала се е в едни от най-новаторските съвременни методи като психобиологичния подход в терпията на двойки (P.A.C.T.), метода „Готман“ и стратегически интервенции в института на Тони Робинс и Клое Маданес. Тя е водещ на уъркшопа „7-те принципа на процъфтяващата връзка“, разработен от института „Готман“ и автор на лекции и статии по темите на отношенията в двойка. 

“Възприемам себе си като изследовател на човешките преживявания, който с нестихващ интерес проучва и разглежда различните измерения на вътрешния свят и комплексността на отношенията между хората. Вярвам, че способността да зачитаме субективната реалност на другия като точно толкова валидна, колкото е и нашата собствена, е решаваща за индивидуалното ни щастие, пълноценните връзки и конструктивното ни участие в обществото.”

www.anavaleva.com

https://www.facebook.com/ana.valeva

 

Как принцовете и принцесите се превръщат в жаби?

В началото на една връзка обикновено на хората им се струва, че са намерили човека на мечтите си – сродната душа, единствения или единствената, рицаря на бял кон или принцесата. Но за разлика от приказките, в които жабата се превръща в принц или омайна хубавица, след целувката започва бавна негативна метаморфоза. С годините принцът или принцесата, които са целунали с убедеността, че ще живеят щастливо до края на дните си, постепенно се превръща в жаба.

Не рядко партньорите се питат къде изчезна щедрият на комплименти и романтични жестове любящ мъж, къде се изгуби нежната, вълнуваща и страстна жена и кой постави тези непоносими, невменяеми същества на тяхно място. Някои се впускат да правят всичко по силите си, за да превърнат партньора си обратно в човекът, който е забравил, че трябва да бъде, използвайки най-изпитаните средства за това – критиката, обвинението, изискването и натякването. Други избират тихо да оттеглят любовта си, да се отдръпнат или да потърсят изход в прегръдките на някой трети, който да ги спаси от злата участ. Но не малцина остават в приказката, която междувременно се е превърналата в малък ад.

Питали ли сте се на какво се дължи тази обрат? Може би сте се чудили дали това е поправимо? Или си задавате въпроса как да избегнете това злополучно преобразуване в следващата си връзка? По време на тази лекция ще разгледаме какво води до това принцовете и принцесите да се превръщат в жаби и как можем да развалим заклинанието.

  • Любовната отвара: Как по време на влюбването мозъкът ни подвежда да виждаме другия по-съвършен отколкото е?
  • Крахът на илюзиите: Как сляпата любов поглежда (и не може да повярва на очите си)
  • Магията, с която превръщаме другия в жаба: Как създаваме негативната версия на партньора си и избираме да взаимодействаме с нея?
  • Липсващите съставки: Как да развалим заклинанието с помощта на науката за щастливите и дълготайни връзки?
  • Изборът на зрялата обич: Как да бъдем осъзнати участници в създаването на връзката си?