Ана Вълева

Ана Вълева

Фестивал Свободата да бъдеш | XXII издание
13 април 2024 | Интер Експо Център

СЪРЦЕТО НА КОНФЛИКТА:
От противници до партньори

Улавяли ли сте се в момент на разгорещени разногласия с човека до вас, да си мислите или дори да заявите „Знам много добре какво ще кажеш сега. Винаги казваш това.“ Струвало ли ви се, че водите един и същи разговор, дори и темата да е различна? И като че ли колкото повече спорите, толкова повече се раздалечавате един от друг, а възможността да намерите решение се изпарява?

Често остава незабелязано, че конфликтите не се раждат в момента на сблъсък. Те назряват в сърцата на участниците, далеч преди да изкажат или да направят каквото и да било. Развоят им е предпоставен от нагласите на партньорите към различността на другия и качеството на връзката помежду им. Затова и изходът често се оказва предначертан. Колкото по-несигурна е връзката, толкова по-непродуктивни са разговорите.

Борейки се да защитят или отстоят позицията си, партньорите често не знаят, че конфликтът не е наистина за това, за което се карат. Противопоставянето обикновено се подхранва от онова, което ситуацията означава или символизира, а темата е само претекст. Уловени в конкретиката на проблема, партньорите пропускат да си кажат най-същественото: какво е значението на случващото се за тях и как е станало така, че е придобило такъв смисъл.

За да бъдем в състояние да разрешаваме кавгите конструктивно, необходимо е да надникнем в сърцето на конфликта и да видим какво създава обстоятелствата той да вирее. А след това ще се съсредоточим как бихме могли да се противопоставяме така, че да е възможно да разрешаваме несъгласията си и да съжителстваме с различията си.

  • Ако 69% от проблемите са неразрешими, как да се справяме, когато сме изправени пред тях?
  • Какво ни превръща в противници и как забравяме, че сме партньори?
  • Как се отнасяме към различността на другия и до каква степен допускаме да бъдем отделни същества, с различни потребности и намерения?
  • Как качеството на отношенията ни предпоставя дали ще се противопоставяме добронамерено или войнствено?
  • Какво определя качеството на разговора и неговия конструктивен или непродуктивен развой?
  • От какво зависи дали един конфликт ще ескалира и дали ще се проточи и задълбочи?
  • Как личната нагласа и състояние могат да повлияят развоя на напрегнатите ситуации?
  • Как проблемите, на които се натъкваме заедно, могат да бъдат повод за обогатяващ диалог?

 

* През октомври, ще продължим да се вглеждаме в СЪРЦЕТО НА КОНФЛИКТА (част 2)  като се съсредоточим върху ценностите, които ни събират и разделят.

Ана Вълева е консултиращ психолог, обучител и коуч. В своята практика тя работи индивидуално с хора, търсещи промяна и себеосъществяване, както и с двойки, стремящи се към по-пълноценни и автентични взаимоотношения. Обучавала се е в едни от най-новаторските съвременни методи като психобиологичния подход в терпията на двойки (P.A.C.T.), метода „Готман“ и стратегически интервенции в института на Тони Робинс и Клое Маданес. Тя е водещ на уъркшопа „7-те принципа на процъфтяващата връзка“, разработен от института „Готман“ и автор на лекции и статии по темите на отношенията в двойка. 

Свържете се с Ана

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email