Ана Вълева

Ана Вълева

“Възприемам себе си като изследовател на човешките преживявания, който с нестихващ интерес проучва и разглежда различните измерения на вътрешния свят и комплексността на отношенията между хората.

Любопитството ми към човешката природа ме тласна да завърша Психология, а след това специализирах е в областта на „Управлението на образованието за възрастни“, преминавайки също така и през обучения по Психоанализа и Когнитивно поведенческа терапия.

Започнах професионалния си път в областта на образованието и развитието през 2004г. и близо 10 години бях фасилитатор на обучения за развитие на умения за лична и професионална ефективност. Като треньор и консултант за организации в едни от най-динамичните браншове (IT, реклама, финанси, фармация) разработвах и провеждах обучения за умения за лидерство и мениджмънт, коучинг, управление на представянето, както и за личностни умения, комуникация и презентиране, лична ефективност и самоуправление.

През 2009г се запознах със системата за дизайн на човека и посветих енергията си първо на изучаването, а по-късно и на представянето й в България. Като професионален human design анализатор и преподавател, работех с хора, търсещи промяна и себеосъществяване, както и с двойки, стремящи се към по-пълноценни и автентични взаимоотношения. Срещайки се с историите и предизвикателствата на много връзки, все по-актуални за мен ставаха въпросите, свързани с терапията на двойки. От 2013г. се впуснах да изучавам съвременните подходи в областта като метода „Готман“, психобиологичния подход, Relational Life Therapy и други перспективи, поднасяни от експертите в сферата на отношенията.”

www.anavaleva.com

Тайният език на кавгите

„Повечето кавги се отнасят до неуспеха за емоционално свързване“
~ Джон Готман

Кавгите с любимия са втъкани в самото естество на интимните връзки. Пререканията изникват понякога изневиделица, породени от незначителни дреболии, друг път идват маскирани като прагматични въпроси, по които сякаш не можем да се разберем или пък се връщат, изтощаващо познати, стари колкото самата връзка и се опитват да ни убедят, че единственото решение е раздялата.
Конфликтът тенденциозно се възприема за негативно явление, което изобличава несъвършенствата на връзката и заплашва да я разруши. Но всъщност отношенията преминават през периоди на хармония, периоди на дисхармония, последвани, в добрия случай, от възстановяване на хармонията. Моментите, когато не сме в съгласие с половинката си често се преживяват като стресиращи и поглъщат голяма част от енергията ни.
Повечето търкания рядко са свързани с конкретната тема на разговора, а по-често се отнасят до преживяването, че емоционалната свързаност е изгубена.
Общуването като че ли протича на две нива – на едното се обсъжда конкретният проблем, а на другото бушуват неизречени въпроси за доверието и близостта, за значението на случващото се и за това дали връзката може да издържи на сътресенията. Колкото повече една двойка преживява връзката си като несигурна, толкова по-вероятно е неизречените въпроси да се прокрадват и в най-дребните дразги, катализирайки сериозен конфликт.
По време на тази лекция ще разгледаме някои от ключовите процеси, които протичат, невидими и могъщи, по време на кавга и определят развитието на отношенията ни.
• Какво прави неразбирателствата с любимия човек толкова дестабилизиращи?
• Как се оказваме в омагьосаният кръг на взаимно нараняване?
• Как любимият се превръща в противник или какво се случва в нервната ни система, когато се караме?
• Кой „прав“ и има ли „виновен“ или как да надскочим причинно-следственото мислене?
• Как звучи неизреченият диалог, който протича докато се караме за „конкретен проблем“?
• Защо някои двойки са заплашени от временните несъгласия, а други излизат от търканията обогатени и обновени?
• Как да се грижим за връзката си, за да преминаваме по-конструктивно през моменти на дисхармония?