Ана Вълева

Ана Вълева

Фестивал Свободата да бъдеш | XX издание | 22 април 2023 | Интер Експо Център

Неувяхващата обич:
Как да поддържаме щастливи дълготрайни връзки?

Вярването, че любовта ще увехне с времето, се възприема почти като неопровержима прогноза за естественото развитие на отношенията. Често влизаме в отношения с очакването привличането помежду ни да отслабне, да си станем скучни, да започнем да се караме за битовизми, да се раздалечим от непоносимост или да се търпим с негодувание. Може да ни изглежда, че двойките, които са щастливи заедно в дългосрочна връзка, са по-скоро рядкост.

Но какво ако това вярване е по-скоро мит, отколкото предопределеност?

До преди половин век връзките са били нещо, в което хората се очаква да се справят инстинктивно, както съумеят с опита, който имат. Това е било една от онези житейски сфери, които е изглеждало, че е зависима от късмета и вградените в характера склонности на партньорите. Повечето хора не са разполагали с уменията за свързване, защото е липсвало структурирано разбиране за това как работят връзките. Едва от скоро принципите на процъфтяващите връзки и уменията, които са решаващи за качеството на отношенията, стават известни и можем да ги разпознаем и да се научим как да ги прилагаме.

В продължение на 40 години д-р Джон Готман изследва стотици двойки, търсейки отговор именно на въпроса какво води до раздяла и какво правят различно двойките, които остават щастливи заедно. Той установява, че има закономерности в начина, по който партньорите взаимодействат и тези закономерности определят качеството на отношенията и траекторията на техния развой.

По време на тази лекция ще поговорим за принципите на процъфтяващите връзки.

  • Ще разберем предсказуем ли е разпадът на отношенията и по какво може да бъде предвиден
  • Ще разгледаме какво отличава двойките в неудовлетворяващи отношения от тези в щастливи дълготрайни връзки
  • Ще узнаем кои са 7-те принципа на процъфтяващите партньорства
  • Ще поговорим как тези принципи могат да ни помогнат да отглеждаме обичта помежду си

Принципите, които д-р Джон Готман и неговият екип извличат, не само ни позволяват да бъдем по-осъзнати във връзките си, но и да внесем промени, с които да подобрим и обогатим отношенията си, за да се радваме на неувяхваща обич.

Ана Вълева е консултиращ психолог, обучител и коуч. В своята практика тя работи индивидуално с хора, търсещи промяна и себеосъществяване, както и с двойки, стремящи се към по-пълноценни и автентични взаимоотношения. Обучавала се е в едни от най-новаторските съвременни методи като психобиологичния подход в терпията на двойки (P.A.C.T.), метода „Готман“ и стратегически интервенции в института на Тони Робинс и Клое Маданес. Тя е водещ на уъркшопа „7-те принципа на процъфтяващата връзка“, разработен от института „Готман“ и автор на лекции и статии по темите на отношенията в двойка. 

Свържете се с Ана

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email