Георги Христов (Муру Хорхе)

От 25 години пътешества по света и изучава древни и модерни култури и традиции, както и начини за повишаване на качеството ни на живот. Изследва места на силата и търси практическото приложение на духовното наследство на човечеството. Интересът му към източната философия и шаманизма започват от Център за източни езици и култури на Софийски университет през 1995 г. и продължава до днес. Последните му изследователски пътувания са до Великденски остров през февруари 2018 г. и Тайван през януари 2019 г. Един от създателите на Къща за осъзнат отдих “Тринити” в гр. Априлци. Организатор на фестивал за документални филми и човешко развитие “Един нов свят”, както и на осъзнати пътувания до различни точки по света.

Заблудите по духовния път

Комплекси, липса на самочувствие, самосъжаление, любовни драми, финансови проблеми и какво ли още не – най-нормалните неща на света. Да, всичко това е част от живота ни и непрекъснато ни съпътства! Влачим се по улиците, изтощени от драмите в главите си, изглеждаме като смъртта, и дори духовни практики не помагат. Дават успокоение за малко и при първата трудност, гръмваме като балон.

Все сме в някакъв процес на пречистване, все си човъркаме в ген ключовете, хороскопите и какво ли още не! Все сме в някакъв отвлечен процес на осъзнаване на нещо си, чакаме да ни се активира “третото ухо”, да ни се отвори деветата чакра, все нещо нищим в себе си, недоволни от това, което сме, все дъвчем семейните си истории и любовни драми, все се терапираме, все се развиваме духовно. И какво накрая, живеем ли изобщо?!?!?

Толкова процеси, толкова медитации и семинари… А пробвали ли сте поне веднъж да бъдете себе си – гневни, забавни, тъпи до безобразие, каквито и да сте. Това смятам да направя сега! Никой гуру, семинар или фасилитатор за личностно развитие няма да ви го даде, защото ще започне да извира от най-голямо чудо на света – ЖИВОТЪТ на себе си, тук и сега.