Иван Мирчев

Иван Мирчев

Фестивал Свободата да бъдеш | XXII издание | 13 април 2024 | Интер Експо Центърр

Укротеното его

Десетилетия наред мотивиращи self-help гурута ни убеждават разпалено колко е важно да поставяме себе си в центъра на вселената и да помпаме егото си, за да бъдем щастливи и успешни. Полезността на такива послания обаче не се подкрепя от психологията и от научните проучвания. По-лошото е, че проучванията сочат точно обратното – такива послания са по-скоро опасни и вредни. Подхранването на егоизма води до социална дисхармония, намалено лично благополучие, здраве, ефективност и самочувствие.

През последните години психологията преоткрива силата и положителната роля на смирението не само в областта на личностното развитие, но и в силно конкурентни области като бизнеса, спорта, политиката и лидерството във всяка една сфера. Смирението се свързва с по-висока самоосъзнатост, по-пълноценни взаимоотношения, по-голяма адаптивност, подобрено емоционално здраве, по-добри умения за решаване на проблеми и с много други ползи.

Ще видим какво е тихо и какво е шумно его. Ще говорим за предимствата на укротеното и тихо его пред шумното и крещящо. Ще дефинираме смирението и ще видим защо и как то може да допринесе за личната ни хармония, щастие и успех. Ще потърсим и начини за укротяване на егото.

Ще се конфронтираме с популярни митове и схващания за ползата от подсилване на егото, в които все още много хора вярват. Така че, ако се страхуваш, че вярата ти в митове може да бъде разклатена или че крехкото ти его по някакъв начин може да бъде наранено от тази лекция, то тя е точно за теб. Все пак личностното развитие преминава през конфронтация с различни тези, през разтърсване и объркване.

Иван Мирчев е акредитиран коуч към ICF (International Coaching Federation), треньор по емоционална интелигентност, лидерски умения и лична ефективност, мотивиращ говорител. 

Той вярва, че животът е приключение, в което постигането на личните и професионални цели е само част от пътя. По-важни са личностната ни трансформация и приносът ни за другите, чрез които вдъхновяваме хората около нас да изживеят своето лично приключение на израстване и влияние.

 

Свържете се с Иван

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email