Неда Алкалай

Неда Алкалай

Фестивал Свободата да бъдеш | XX издание | 22 април 2023 | Интер Експо Център

Живот с метафора

Най-дълго следваните учители в човешката история умело използват метафори, за да  обяснят ученията си на своите последователи.

Защо метафорите са толкова ефективни и какво означава това за нашия живот?

Цялата ни концепция за съществуване е метафорична по природа.

Можем да разберем абстрактните понятия като живота, природата и себе си само чрез асоциация с нещо, което вече ни е познато.

  • Земята е малка топка, носеща се в космоса
  • Мозъкът управлява тялото като диригент на оркестър
  • Звездите са като свещи в небето

Метафоричното разбиране се отнася за живота като цяло. Невъзможно е да не използваме метафори, за да разберем живота. И така, как виждаме нашия живот:

  • Животът е борба или Животът е като слънчев ден?
  • Животът е изпит или Животът е награда?
  • Животът е мистерия или Животът е закон?

Тази житейска метафората, която избираме или приемаме, има огромно значение и власт над това как се чувстваме, мислим, държим и взаимодействаме с другите хора.

Ние всички имаме своите житейски метафори (независимо дали ги поддържаме съзнателно или несъзнателно) и те ръководят нашите вярвания, действия, решения, реакции към случващото се в света около нас и като цяло влияят на начина, по който живеем ежедневието си.

Преходът от неосъзната остаряла и дори вредна метафора към нова мощна и продуктивна метафора, може да промени цялата нагласа за нашия живот и да ни помогне да го живеем по-пълноценно и щастливо.

По време на тази практически насочена сесия, ще имате възможност да:

🔵Идентифицирате и оцените настоящата си житейска метафора

🔵Възприемете нова по-мощна и по-подкрепяща метафора за живота си

🔵Упражните подход за интегриране на нова си житейска метафора

Неда Алкалай, МВА, е професионален акредитиран коуч към Международната Коучинг Федерация (ICF), НЛП практик, консултант и обучител с дългогодишен бизнес опит. Тя е съавтор и фасилитатор в „ПУЛСът на коучинга“ – първата българска ICF акредитирана програма за специфично коучинг обучение, Партньор и съ-основател в Ментор Коучес, партньор и сертифициран фасилитатор в Кен Бланчард България, сертифициран коуч за работа с екипи, регистриран ментор коуч.

В своята професионална практика Неда подкрепя лидери в личното им и професионално развитие, като обогатява процеса на учене и осъзнаване с разнообразни практични подходи и процеси, които провокират различно мислене, смяна на перспективата и създаване и изследване на креативни подходи и решения. 

Свържете се с Неда

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email