Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Завършва медицина в София през 1983г. Петнадесет години работи в Сектора по сексология към Медицинска академия. Квалифицира се като психотерапевт в Международна програма по личностно центриран подход, организиран от Американската психологична асоциация в Чехия (1990 – 1994) и в програма по психодрама на Морено института в гр. Юберлинген – Германия (1990 – 1998). Специализира сексология в Холандия и Белгия (1993г.), а през 2007 завършва първата международна програма по Сексуална медицина в Оксфорд.

След закриване на Сектора по сексология през 1999г. създава частен сексологичен институт, където работи и в момента. От 2005г. е доцент в програмата по психология на БСУ, като преподава и в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София, Медицинския факултет в Стара Загора.

Доц. Бостанджиев участва активно в областта на сексуалното образование. Още от 1987г. в съавторство създава програмата „В света на интимното“. След това е в екипа на програмата за сексуално и здравно образование „Азбука за теб и мен“, а от 2009г. е в авторския екип на учебника по „Биология и здравно образование“ за учениците от 8-9 клас.

Написал е пет монографии, десетки научни статии в наши и международни издания, както и стотици научно-популярни публикации в медиите. През деветдесетте години води по БНТ едно от популярните предавания, посветени на сексуалното образование – „Лексикон“.

Жанровете в любовта

Ако любовта е изкуство, а съвременното изкуство става все по-синкретично, какви са възможностите ни за избор днес? Традиционният любовен жанр с познатите ни от приказките романтично-ексклузивни сценарии, е провокиран от нови флуидни форми, в които хората договарят и развиват интимните си отношения. Тези нови жанрове изискват виртуозна импровизация, но в замяна предлагат по-пълно разкриване на еротичния ни потенциал.

Как да направим ъпгрейд на ценностите, моделите и уменията ни за извайване на  любовното партниране в семейството и извън него? Как да заменим алтернативното мислене, в което житейските опции са взаимно изключващи се, с интегриращ подход, разширяващ творческите ни хоризонти?  Заповядайте заедно да търсим пътища към любовен живот, изпълнен с повече енергия, богатство и смисъл!