Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев

Фестивал Свободата да бъдеш | XX издание | 22 април 2023 | Интер Експо Център

Разделени заедно

Тази среща няма да е възхвала на неангажираното партньорство, легитимиращо неолибералната, индивидуалистична отдаденост на потреблението. Няма да ви убеждавам и колко старомодна е мечтата за семейна стряха, домашен уют и детски смях. Ще си говорим за нещо различно. За онези неповторими срещи, при които се споделяме  с хора, извън семейното ни обкръжение.  

Без да поставяме под съмнение значимостта на родовата общност, която ни дава корени и сили да процъфтяваме, ще насочим вниманието си върху отношенията ни с тези, чрез които се свързваме с широкия свят и черпим енергия и идеи за личностното си развитие. Вместо да противопоставяме семейната вярност с изкушенията на паралелните връзки, ще търсим онези граници,  идентичности и принципи, които позволяват допълване, подпомагане и баланс в привидно непримиримите сюжетни линии.

Ще поставим акцента върху качеството на човешките отношения, а не върху тяхната функционалност. Защото връзката ни с другите хора е най-голямото богатство в живота ни, а преодоляването на ограниченията, които поставя пространството, времето и съдбата са вълнуващо творческо предизвикателство пред всеки от нас.

Доц. д-р Румен Бостанджиев  завършва медицина през 1983 г. и 15 години работи в единствения у нас Сектор по сексология към Медицинска академия – София. След закриването му през 1999г. води психотерапевтични групи и е фамилен терапевт в Университетската психиатричната клиника в София. От 1992г. е преподавател в Бургаския свободен университет, където работи и в момента. Лектор е и в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и Медицинския факултет на Тракийския университет.
Завършил е международна обучителна програма по Личностно центриран подход, организирана от Американската психологична асоциация 1990 – 1994г. в Братислава, Квалификационна програма за психодрама терапевт и водещ, проведена от Морено института в гр. Юберлинген (Германия) през 1990 – 1998г. През 1993 г. специализира Сексология и сексуално здраве в Нидерландия и Белгия, а през 2007 – 2008г. завършва първата международна академия по Сексуална медицина в Оксфорд, Лисабон и Рим.
През 2000 година доц. Бостанджиев създава частен институт за семейството в София, където в момента осъществява терапевтичната си практика. Участвал е в разработването на няколко образователни програми в областта на сексуалното образование, провеждани в българското училище. Съавтор е на учебника по Биология и здравно образование за 8ми клас, автор е на пет монографии и десетки научни и научно популярни статии.

Свържете се с Румен

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email