Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Румен Бостанджиев

Д-р Румен Бостанджиев е директор на сексологичен институт „Интеракт“ в София. След като завършва медицина разбира, че медикалистичният подход е крайно недостатъчен за разбиране на любовния ни живот, затова продължава професионалната си квалификация в областта на психотерапията. Включва се международната програма по личностно центриран подход, организирана от Американската психологична асоциация през 1990 – 1994г. в Чехия и Словакия, като междувременно завършва и обучение за психодрама терапевт и водещ, проведено от екипи на Морено института в гр. Юберлинген (Германия) в периода 1990 -1998г. През това време работи като терапевт и университетски преподавател в единствения у нас Сектор по сексология към Медицинска академия – София, а през 1993г. специализира Сексология в Нидерландия и Белгия. След закриване на Сектора по сексология през 1999г. създава частен сексологичен институт „Интеракт“ в София, където работи в момента.

През 2007г.– 2008г.завършва Първата международна академия по Сексуална медицина в Оксфорд, Лисабон и Рим, организирана от Международната асоциация по сексуална медицина. От 2006г. е доцент в програмата по Психология към Бургаския свободен университет. Автор е на няколко програми по сексуално образование за ученици, на 6 монографии и десетки научни и научно-популярни статии. Хората на средна възраст го свързват и с популярните младежки предавания по БНТ от деветдесетте години „Дневникът“ и „Лексикон“, както и с рубрики, посветени на любовта и секса, които той води в някои от най-популярните печатни издания.  

Осъзнатото партниране

“Интимните ни връзки отчетливо извайват емоционалния и духовния ни облик. Ако искаш да осъзнаеш по-дълбоко присъствието си в тези връзки, ако стремежът ти е да бъдеш истински творец в тях – заповядай на тази наша среща!

Желанието ми е да споделя и обсъдя с теб най-ценните ключове за разбиране на интимните отношения, които науката ни дава. За да отворят пространства на пълноценно общуване обаче, тези ключове изискват комбинирано и креативно използване във всяка уникална ситуация. Защото нито една от научните постановки не дава универсални предписания, валидни при всички обстоятелства и за всеки. Съзидателният потенциал в партньорската ни връзка зависи от това до колко и двамата разбираме и владеем себе си, свободни ли сме да следваме мечтите си и най-вече – имаме ли доверие един към друг, за да полетим заедно, учейки се взаимно в полета ни в непознатите територии на битието.

Тази среща е за теб ако:

  • Все още не си срещнал човека, с когото искаш да поемеш по вълшебните пътища на взаимността и се опитваш да откриеш присъствието му в многоликото множество
  • Намерил си този човек, но си затруднен да се свържеш по най-смисления начин с него.
  • Разколебан си дали връзката ви има бъдеще и дали не е по-добре да потърсиш нещо различно.
  • Намираш се в сложна ситуация, в която връзките ти с повече от един човек се преплитат, а ти полагаш усилия да ги подредиш по някакъв почти невъзможен начин.

Не ти обещавам готови прозрения или решения, но съм сигурен, че ако заедно се свържем и настроим на една вълна, ти сам ще достигнеш до това, което ти трябва.”