Д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков

От молекулата до работата на мозъка и поведението – д-р Стоян Везенков е молекулярен биолог и доктор по невробиология от Университета в Гьотинген, Германия, който от девет години изследва възможностите за прилагане на невронауките в реалния живот. Фокус в работата му е приложната психофизиология и в частност биофийдбек и неврофийдбек методите при терапия на различни нарушения и като инструмент за личностно развитие посредством оптимизиране на работата на мозъка и тялото като цяло. Д-р Везенков е сертифициран неврофийдбек терапевт от InstitutfurEEG-Neurofeedback в Мюнхен, Германия.

Как точно психиката и тялото се разболяват взаимно?

На лекцията ще се запознаете с основите на психосоматичната медицина и съвременните невронаучни открития, които поставят проблема за “превъзходството” на психиката над тялото или обратно. Всички знаем, че 80% от заболяванията са психосоматични (хипертония, мигрена, астма, тревожни разстройства, панични и страхови разстройства, диабет, автоимунни заболявания), тоест тялото страда и боледува заради конкретна психична причина. Но кои са точните механизми на разболяване все още са гореща тема и в психологията, и в медицината.
На лекцията ще бъдат приведени конкретни примери за доказана “връзка” между психични процеси и разрушаване на финия баланс в тялото на ниво неврофизиология.
Защо не доброто познаване на тази “връзка психика-тяло” може да направи една добра практика (йога, техники за релаксация, медитации и др.) в неефективна, дори разболяваща, подкрепено с примери от практиката на Центъра за приложни невронауки, където д-р Стоян Везенков е научен ръководител и невротерапевт?
Какво изучава невроимунологията и защо след едноседмично постоянно нервно напрежение се предаваме на някой безобиден вирус или просто настиваме?
Как след три месеца нервно-психично напрежение и постоянен стрес ни спохожда симптом в зависимост от типа нервна система, темперамента и начина за справяне с проблеми, конфликти и ситуации?
Днес, не е достатъчно да знаем, че стресът е вреден за здравето ни, а как точно и кога той ни разболява и как точно укрепва нашето здраве?
Как една естествена емоционална реакция в дадена ситуация може да се превърне в пусков механизъм за порочен кръг и заболяване или да ни направи още по-устойчиви и ефективни в ежедневието?
Защо точно подбрана физическата активност е също толкова успешна в лечението на депресия, колкото и антидепресантите и още много други нови отговори на извечни въпроси, които си задаваме всеки ден?