Цвета Балийска

Цвета Балийска

Цвета Балийска е актриса, театрален режисьор, преподавател, продуцент, културен мениджър, акредитиран обучител по  playback театър към Center for Playback Theater (USA) и член на борда на директорите му от 2021г., председател на Сдружение Творци.

Основател и художествен ръководител на Playback театър „Тук и сега ”- първата професионална компания за Playback театър в България- член на International Playback Theatre Network (IPTN). Тя е диригент, актриса, музикант и режисьор.

Цвета е първият акредитиран преподавател в България, обучена от Джонатан Фокс- основател на playback  театъра- и представя страната ни на много международни събития, едно от които в Индия през 2019 година.

София ще бъде домакин на European Playback Theatre Gathering с участници от цял свят през ноември 2022 година, а Цвета е директор на фестивала. Тя е осъществила стотици Playback представления и уъркшопи из цялата страна. Целта й е да разпространи Playback театъра в България и на Балканския полуостров. Като един от пионерите в развитието на Playback театърът в България тя стартира годишните фестивали на българското playback театрално общество от 2014 г. и организира издаването на първата преведена книга за Playback театър в България- „Пътят на Playback театъра“ от Кайо Мунаката (превод М. Матрачийска).

Повече от 13 години Цвета работи с деца и младежи в Академия и Театър Драмеди, които основава и ръководи. Използвайки театър, драматерапия, действени и психодраматични методи, музика, медитация, документален и playback театър- Цвета разработва своя собствена методика за авторски театър, в която драматургията се създава заедно с участниците въз основа на собствените им страхове, недостатъци и актуални проблеми. Децата и младежите се възпитават в емоционална култура,  социални умения и кариерно ориентиране.

Резултатът са докосващи авторски представления, които помагат както на участниците, така и на публиката да се обогатят, да преосмислят живота си, да променят отношението си към неработещи модели и да се свържат с истинските си нужди.

Повече от 6 години работи с хора с увредено зрение и чрез театрални методи им помага да подобрят своите социални умения, самочувствие, независимост, мотивация и кариерна ориентация.

Обучава лидери за преподаване на театър, playback театър и приложен театър за работа с различни групи. Работата й цели социална и личностна промяна чрез изкуство.

Председател на борда на Сдружение Творци. Сдружението ръководи много проекти- някои от които Фестивал на авторския театър- ФАТ, който през 2022г ще има своето второ издание и Клуб Творци- място за взаимно развитие и продължаващо обучение на хора от всякаква възраст и професия .  През 2021 година Сдружение Творци печели финансиране от Национален фонд култура и част от програмата е достъпност на театралните представления на хора с увреден слух и зрение чрез превод на жестов език и аудиоописание на живо чрез специална техника.

Тя участва в европейски проекти  и организира множество обучения, курсове, семинари и международни фестивали.

Другият като огледало - взаимоотношенията като поглед към себе си

Взаимоотношенията и общуването са един от най- големите дарове, които имаме като човешки същества. 

Свързването, докосването, разкриването пред друго човешко същество са много важни за нас преживявания.

Понякога се случва да изпитваме големи трудности във връзките с любимите (и не само) хора. 

Често сме наранени, обгърнати от неразбиране, гняв, обида. 

А ако другият е само огледало? Ако виждаме в другите само това, което носим в себе си? Ако всичко, което ни притеснява, дразни, наранява е безценна информация за това, което е важно за нас, за това, което бихме искали да променим в себе си?

Можем ли да променим парадигмата през която гледаме на взаимоотношенията?

 

Ще изследваме тази тема чрез личните истории на хората от публиката, изиграни обратно веднага след споделянето им. Playback театърът ще ни позволи да видим различни гледни точки, споделени от участниците. Актьорите ще изиграят обратно споделеното, а музикантът ще създаде специална мелодия за всяка история. Ще погледнем живота през друг ъгъл. 

Ще се потопим в "Театърът на твоята история" на Playback театър "Тук и сега"- едно пространство за търсене на истината  за нас и за другите чрез театър, музика, танц, емпатия и свързване.