Цвета Балийска

Цвета Балийска е актриса, режисьор, преподавател, основател и директор на единствената професионална playback театрална компания в България – “Тук и сега”. Тя се обучава в Англия, Холандия, Унгария при акредитирани playback преподаватели.
Цвета е и единственият българин, обучен от Джонатан Фокс, (създал playback театъра през 1975г.) и в края на август 2017 г. беше на поредното си обучение при него. Води годишни тренинги, курсове и уъркшопи по playback театър, двигател на формирането на playback общество в България, основател на ежегодния БГ Playback фестивал. През 2020 година Цвета ще бъде директор на Europen Playback Theatre Gathering, който ще се проведе в София през месец май и ще посрещне над 300 човека от цял свят.

Playback театър "Тук и сега"- театърът на твоята история

Как да развием спонтанност, артистичност, креативност и емпатия?

Playback театърът е импровизационен интерактивен театър, който се практикува от хиляди хора в над 60 страни вече 42 години. Това е социално-ангажиран театър, който играе историите на хората от публиката, всичко се случва в момента и никога не се повтаря.  Освен естетическото удоволствие, което носи като изкуство, създава пространство за споделяне, толерантност, разбиране и свързване между хората. Инструмент за социална промяна – чрез театъра, танца, музиката, метафората, спонтанността и въображението, той дава възможност на всеки да сподели своята история, да я види от друг ъгъл, да преосмисли ситуацията и да получи ново знание за себе си и света.

Обученията по playback театър развиват въображението, артистизма, вътрешната гъвкавост, емпатията, смелостта, креативността, силата на характера и способността за моментално взимане на правилни решения във всяка ситуация.