Вирджиния Йовчева

Вирджиния Йовчева

Фестивал Свободата да бъдеш | XXII издание | 13 април 2024 | Интер Експо Център

Архетипи в приказките

Имало едно време … на безстрашни герои, капризни принцеси, неочаквани превратности и чудна красота на човешката природа. В приказките е първата ни среща със силата на думите и естеството на нещата. Те заемат специално място още от детството ни, изграждат и подплатяват нашата система от по-нататъшни вярвания. Учат ни, че ако не следваме определен път може да бъдем изядени от стаен в гората хищник, че красивите картини в ума ни, понякога умират като „Малката кибритопродавачка“ в съня си, но и че „Грозното патенце“ често се оказва красив и грациозен лебед. Във всички тези архетипни образи има много енергия предавана през годините, от поколение на поколение. Можем да бъдем “Пепеляшка”, която преодолява несгодите с издръжливост и доброта или подобно на Дороти от „Магьосника от Оз“ да тръгнем на преобразяващо пътешествие по пътя към дома. Разпознаването на архетипа променя преживяването ни от търсене на смисъла в екстаз от смисъла да сме тук и да пишем нашата собствена история. Приказният свят е пълен с чудеса и вълшебни подаръци, за тези с очи да ги видят около себе си. Иначе рискуват да останат за дълго омагьосани подобно на принца от „Красавицата и звяра“, докато добродетелта им не бъде видяна през чистите очи на любовта. 

В днешни дни, когато човешкият живот все по-често се превръща в механично съществуване, в което магията от детството, играта, красотата и творчеството ни е напуснала, а ежедневието ни изглежда прозаично и лишено от смисъл, все повече имаме нужда от приказност. Защото, когато не можем да намерим екстаза от съществуването, ние се “изгубваме” в краткотрайни удоволствия, които само за момент запълват вътрешния ни вакуум. Приказките и митовете ни позволяват да видим своя свят през очите на древните разказвачи на истории. Тогава когато, историите са лекували. Те са път към най-дълбокия ни душевен потенциал, който ни отвежда до осъзнаване, блаженство, просветление. Приказките не просто ни показват злодея, те ни учат как да се справим с него. Посланието и възприемането на символите, архетипите и магичната сила ни отварят за духовните стойности и нашите собствени ресурси на характера и личността.

Приказките са архетипните сънища на човечеството, които пазят ключа за справянето с кризите, паденията и възходите. Те ни илюстрират кои сме и къде сме ние, сега.

Кажи ми коя е твоята приказка и аз ще ти разкажа за теб!

 

Вирджиния Йовчева е визионер и любител на красотата в думите, който изключително умело знае как да борави със словото и това е причината нейния професионален и личен път да е минал през редица проекти, свързани с представяне и разглеждане в дълбочина на теми от изкуство, култура, философия и естетика във формиране начина ни на живот. Тя е автор на проекта „Дуенде“ има редица участия, като съводещ и редактор  в емблематичното за Дарик радио предаване “В часа на синята мъгла”, както и много самостоятелни изяви, където говори по богат набор от теми, касаещи дълбочината и по-доброто разбиране на това кои сме, как се изразяваме и какво носи онова изящество, яснота и лекота в говоренето.

Споделете с приятели

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email